Slamspridning

Ohälsa och sjukdom i slamspridningens kölvatten


Kemikalier i maten

Gunnar Lindgren har lyckats med bedriften att tända en gnista i mig! Slamspridning heter den där gnistan. Visste du att vi - du och jag - får i oss slamgifter när vi dricker mjölk, äter ägg, kött och t ex bröd? Det är alltså inte bara gluten som kan ställa till det för oss när vi käkar bröd eller pasta utan också gifter, som alltså sprids på åkern där vetet odlas. Om jag fick bestämma skulle vi inte få lov att använda det där slammet, för det är inte så enkelt att det bara är vanligt bajs. Nä, nä, det där avfallet kommer från många håll och kanter. "Det kommer också från tvätt- och diskmaskiner, badkar och duschar, och en del industrier och sjukhus. Därför innehåller slammet oroväckande höga halter av ämnen som kadmium, PCB, dioxiner och bromerade flamskyddsmedel." som Naturskyddsföreningen beskriver det "

Fundera lite bredare

Gunnar är en av de eldsjälar som tar tag i sådana frågor som vi andra inte orkar driva och som gör det synnerligen obekvämt för industrin. Att hjälpa till att sprida budskapet om just slamspridning känns för mig som en självklarhet eftersom det handlar om både min egen hälsa och mina barns. Jag tänkte därför uppmana dig att fundera över hur många miljögifter och giftiga substanser du egentligen tror att du utsätter dig för i din vardag. Det tål nämligen att tänkas på, tycker jag. Ponera att du eventuellt blir sjuk - inte tror du väl att det enbart handlar om bakterier? Nä, jag tänkte väl det, för idag har vi ju mer kunskaper än så. Det är nämligen som så att den där kemikaliecocktailen som vi dagligen utsätts för påverkar vår hälsa.

Miljögifter och sjukdomar

Tidningen Medicinsk Access publicerar nu en mycket viktig artikel, Slamspridningen gör att miljögifter finns i vår mat, skriven av just Gunnar. Jag skulle så gärna vilja att du som läser detta även läser den! Som Gunnar påpekar publicerade WHO redan för ett par år sedan en utvärdering av vad kemikalier kan ställa till med i sin State of the science of endocrine disrupting chemicals. Kroniska sjukdomar uppstår inte ur tomma intet utan utvecklas med tiden. Peter Wilhelmsson skriver i tidningen Kurera att "Cancer, hormonstörningar, kronisk trötthet, låg energi, sexuella störningar, immunsjukdomar, fetma, hjärtsjukdomar och depressioner är exempel på sjukdomar som påverkas starkt av ansamlingar av kemikalier och tungmetaller".

Myndigheternas slapphet

Vi förknippar i allmänhet miljögifter med saker som vi kommer i kontakt med i vår vardag som till exempel kläder, skor, möbler men även hygienprodukter och tvättmedel. Det finns dock ännu fler miljögifter att räkna med och det handlar då om sådana som vi får i oss via maten vi äter och vattnet vi dricker. Att ett livsmedel innehåller si eller så hög halt kemikalier är inte relevant utan det som är viktigt är hur stort vårt intag av dessa gifter egentligen är. När jag kollade på Naturvårdsverkets hemsida hittade jag bara länkar till de som har slamspridning som intresse och inte ett ord om vad vi ställer till med då det gäller just spridningen av slam. Myndigheterna tar inte tag i detta just därför. Det återstår att vi livsmedelskonsumenter - du och jag - själv tar tag i problemet. För något måste göras om vi inte vill bli sjukare.

Kontakta företagen och säg din mening

Min uppmaning till dig blir att du som konsument kontaktar livsmedelsföretag som Arla och Lantmännen, eftersom de ju har kontakt med folk som livnär sig på jordbruk. Tala om för dem att du vill att de ska sluta med slamspridningen. Här hittar du adresser och länkar som underlättar för dig när du ska kontakta olika företag. Du kan också gå in på hemsidan för initiativet Ren Åker Ren Mat och klicka på länken längst upp till vänster för att skriva på deras upprop. Jag lovar att det är lätt som en plätt. Om du nu inte tycker att miljögifter låter läskigt så är det bara att fundera vidare över alla de rester från råttkadaver som också sprids med slammet. Fundera över de smittämnen som de dödade råttorna sprider - tänk minst 100 000 dödade råttor under ett år. Inte nog med att råttor bär på smittämnen, de käkar dessutom råttgift som också sprids vidare till slammet. I USA har man funnit att ett ämne som tidigare har använts i råttgift även fanns i mjölk. Inte så himla skönt att veta, tycker jag.

En läkares röst

Jag skulle vilja avsluta meed några kloka ord om kemikalieökningen och kretslopp, skrivna av Läkare för miljön i en replik i Dagens Medicin. Läkare för miljön svarar Anders Finnson som är ansvarig för Revaq* så här: "Att produktionen av kemikalier förväntas öka 3,5 procent årligen fram till 2030 och att kunskaperna om dessa kemikaliers miljö- och hälsofarliga egenskaper generellt är mycket bristfälliga nämner han inte. Inte med ett ord bemöter han vår oro för nya komplexa hälsohot som hormonstörande ämnen eller nanopartiklar." Vidare skriver man "Ett kretslopp kan vara förorenat av tillverkade ämnen eller bara innehålla sådant som finns naturligt. Genom att lägga slam innehållande metaller, läkemedel, nanopartiklar, hormonstörande ämnen och annat, på våra matproducerande åkrar förs dessa ämnen in i kretsloppet. När vi äter maten får vi i oss ämnena som sedan, via reningsverken, återgår till åkermarken."

Sitt inte bara på sofflocket

Och du, sitt nu inte bara på sofflocket och tro att någon annan ska fixa det, för så funkar det inte. Vill du att något ska hända så får du se till att det händer. Det är så saker och ting fungerar. Att tro att det inte drabbar just dig är att stoppa huvudet i sanden. Så, upp och hoppa och sprid budskapet. Du kan skriva insändare till tidningar, sprida det via sociala medier eller varför inte som debattinlägg på radion. Be dina vänner eller andra intresserade och föreningar där du är medlem att besöka Initiativet Ren Åker Ren Mat.

Källor:
Medicinsk Access - Slamspridningen gör att miljögifter finns i vår mat
Naturskyddsföreningen - Ekologiskt nobbar gifterna
Kurera - Miljögifter och barnhälsa
Dagens Medicin - "Slam på åkermark blir ett förorenat kretslopp"
Intiativet Ren Åker Ren Mat
Revaq - ett certifieringsinstrument för reningsverk inom Svenskt Vatten som är branschorganisationen för vattentjänstföretagen i Sverige.