Sötningsmedel

Sötningsmedel eller söt krydda - det kvittar väl?


Enkelt - trodde jag

Egentligen tycker jag inte om att söta min mat eftersom jag tycker det finns mycket gott att äta ändå. Men någon gång vill jag ändå kunna baka något som är sött. Därför letade jag här om dagen efter grön stevia, eftersom jag anser att det är ett bättre alternativ än vad vanligt socker och sötningsmedel är. Det visade sig vara svårare än vad jag trott att få tag i det där gröna pulvret som egentligen bara är krossade blad från växten Sötflockel. Jag menar att när till och med butiker som har ett stort utbud av ekoprodukter bara säljer det vita pulvret - sötningsmedlet Stevia - så börjar man fundera. Man hade alltså inte grön stevia, men däremot fanns det ett stort utbud av sötningsmedel som sagt. Alla med en "grön" framtoning. Bland annat stevis-strö och stevia-tabletter.

Inte socker från björk

Och det var då jag upptäckte att det numera också säljs socker under varunamnet Björksocker. Hmm... Och kokossocker stod precis bredvid. Min första reaktion var ju att oj, vad bra att man säljer fler naturliga varor. Men sen läste jag förstås på burken med björksockret. Ja, jag hade förvisso mina aningar redan innan men när jag vände på burken så fick jag ju bekräftat att det handlar om xylitol förstås. Det här är självklart inget naturligt socker bara för att man har gett produkten ett svenskt namn. Och inte heller bara för att man säger att det utvinns från björk, bok eller lönn. Faktum är att xylitol även kan utvinnas från majs. Xylitol är ett mycket bearbetat ämne - bioraffinerat som det heter inom industrin. Man hittar ämnet i bland annat tandkräm och i tuggummi. Jag fick iväg ett mejl till Renée Voltaire som säljer både björksocker och kokossocker. Det visade sig emellertid att deras xylitol, precis som andras, är raffinerat. Kokossockret däremot är framställt på ett "traditionellt" vis. Se gärna filmerna nedan.

Det är bra att känna till att även om startmaterialet till björksocker/xylitol är naturligt så är inte slutprodukten det. För hur tillverkar man de här sötningsmedlen? Någon som bryr sig? Nåja, Xylitol framställs utifrån ett par olika industriella metoder, 1) Genom extraktion ur hemicellulosa (från pappermassasindustrin) och därefter med vätgas och högt tryck. 2) Med hjälp av genomodifierade mikroorganismer. Sen finns det ju även företag som påstår att de tillverkar sitt xylitol på ett eko-vänligt sätt. Men till vilken nytta när slutprodukten inte är ekologisk eller ens naturlig? Se nedan en kort film om deras framställningsmetod.


Är kokos bättre?

Kokossocker då? Ja, det här är ett bättre val av socker om man ser till produktionsprocessen. Det finns dessutom som ekologiskt. Men frågan är ändå om produktionen är hållbar. Tydligen är det så att inga kokosnötter kan växa på kokospalmen under tiden man skördar nektarn från blommorna. Därför alternerar man mellan nektarskörd och nötter. En studie visade att när man alternerade mellan tremånadersskördar så fick man en 50% lägre nötskörd då man växlade tillbaka från produktionen av kokossocker. Vid studiens tidpunkt fanns inte heller den höga efterfrågan på just kokossocker, så frågan är hur hållbar produktionen är idag. Någon här som vet?

Kokossockret är ändå bättre i jämförelse med alla raffinerade sötningsmedel som finns ute i butikshyllorna, men det är ändå bearbetat och inget som till exempel kan räknas som "raw food". Produktionsprocessen ser ut som följer - man samlar in nektar från kokosnötsblommorna, kokar den under cirka tre och en halv timme. Därifrån går den kokande substansen vidare i produktionskedjan - blir först till sirap, sedan "kristalliserad". När sedan det här är gjort maler, silar och torkar man sockerkristallerna. Det här handlar dock inte om någon storindustriframställning utan man tillverkar kokossocker lokalt. Se filmen om hur man producerar kokosnötssocker.



Tänk på att kokossocker inte ska förväxlas med annat palmsocker! Kokossocker är gjort av nektar från självaste kokosblomman på kokospalmen. Kokossocker är dock palmsocker, läs därför på etiketten så att du verkligen får en vara som helt och hållet består av kokossocker och inte är uppblandat med annat socker

Det naturliga godkänns inte

Nåväl, tillbaka till mitt letande efter det där naturliga gröna steviapulvret. Varför jag hade så svårt att hitta grön stevia (har jag lärt mig) är för att det inte är godkänt att sälja det som livsmedelstillsats. Men man får marknadsföra det för kosmetiskt bruk. Själv har jag svårt att förstå att man får sälja allt som är raffinerat till vägs ände och påstå att det är naturligt, så som man ju gör med exempelvis björksocker och de vita pulver som marknadsförs med ordet Stevia.

Bladen på den naturliga Steviaplantan innehåller ett ämne som kallas för steviolglykosider och det är just de här ämnena man utvinner genom olika raffineringsmetoder. De Stevia-sötningsmedel som numera säljs innehåller inte äkta varan Sötflockel utan ämnet steviolglykosid som man alltså har utvunnit industriellt. Sen blandar man upp de där steviolglykosiderna med sockeralkoholer. En sockeralkohol som bland annat används i det här sammanhanget är Erytritol. Det här ämnet hittar man i sötningsmedel som Sukrin/Sötrix och Sötin. Sockeralkoholer kan även vara substanser som Sorbitol, Mannitol, Xylitol, Maltitol osv. Att sockeralkoholen Erytritol finns naturligt i frukt har ju ingenting med saken att göra eftersom ämnet utvinns på industriell väg genom jäsning av glukos med bakterier. Någon som vet varifrån bakterierna och glukosen kommer från? Jag har skickat frågan till Livsmedelsverket så det ska bli intressant att få svar på det. Värt att nämna är att sockeralkoholer inte räknas som artificiella sötningsmedel i samma anda som aspartam, sukralos, Acesulfam K, Cyklamat och Sackarin, men alla har de ett E-nummer.

Uppdatering
Svar från Läkemedelsverket om hur erytritol framställs: "genom fermentering av kolhydratkälla med säkra och lämpliga osmofila jäster avsedda för livsmedelsbruk, t ex Moniliella pollinis eller Moniliella megachilensis, följt av rening och torkning". Livsmedelsverket känner inte till vilken kolhydratkälla som vanligtvis används vid framställningen. Dock gäller att alla produkter som består av, innehåller eller har framställs av GMO ska märkas.

Industrin och myndigheter

Den naturliga växten Sötflockel (Stevia) har alltså inte särskilt mycket att göra med de här nya stevia-sötningsmedlen. Det handlar ju om raffinerade produkter helt enkelt. Och det stör mig att jag som konsument inte kan få lov att köpa den naturliga varan - krossade blad av växten Sötflockel - som vanlig krydda. Många av de vanliga kryddorna i butiken är ju heller inte bra om man äter dem i mängder. Till exempel om du äter gurkmeja som bland annat innehåller Kalium och du överdoserar. Ja, det kan bidra till att hjärtat slår oregelbundet (hjärtarytmi) och det finns till och med risk för hjärtstillestånd.  Men vem överdoserar gurkmeja? Det blir ju beskt som jag vet inte vad! Och vem skulle få för sig att överdosera krossade blad från Sötflockel? Det går ju inte för det smakar ju också väldigt beskt! Vad som stör mig - det som alltid stör mig - är när företag (eller statliga tillsynsmyndigheter) hellre marknadsför något som naturligt, trots att produktens enda möjlighet att faktiskt existera, bygger på industriella raffineringsprocesser. Men, men, industrin går ju med vinst så klart.


Stevia i andra länder

I hundratals år har ursprungsfolken i Brasilien och Paraguay använt bladen av stevia som sötningsmedel. Guarani-indianerna i Paraguay kallar växten KAA jheé och har använt den för att sockra sitt te i århundraden. De har ocksåanvänt stevia att söta livsmedel med och har använt den medicinskt för fetma, högt blodtryck och halsbränna. Förutom att vara ett sötningsmedel används stevia inom den brasilianska örtmedicinen för
hypoglykemi, som blodtryckssänkande medel och vätskedrivande läkemedel. På sidan Alternativ.nu kan man läsa lite mer om växten Sötflockel.

Grön Stevia

Nej, om du vill söta din mat och du vill söta den på ett naturligt vis så använd grön stevia. Raffinerade sötningsmedel är inte naturliga för fem ören. Enligt Svenska Örtasällskapet motsvarar en halv tesked pulvriserade steviablad ungefär två deciliter socker. Naturlig stevia funkar för den som äter raw food och för den som vill undvika blodsockerhöjning. Så varför inte odla din egen Sötflockel? Då slipper du ju allt vad processade vita pulver heter och kan nyttja den helt naturliga kryddan. Här är en bra artikel om hur du odlar Sötflockel samt om hur du gör ditt eget steviaextrakt. Om du lyckas med odlingen kan du torka några blad efter behov, som du sedan enkelt smular sönder och använder som socker. Man behöver bara ytterst lite annars blir det för beskt. Se gärna filmen nedan om hur du skördar din egen stevia.


Så egen sötflockel

Fröer kan man köpa bland annat hos Runåbergs fröerImpecta Fröhandel, Klostra eller hos Plantiago. Vill man hellre handla färdigt grönt pulver hittar man det hos Friendly Shop eller hos Råvarubutiken.

Men återigen vill jag påpeka att man egenligen inte behöver söta sin mat i så hög grad som vi numera gör, när det finns så mycket naturlig mat som faktiskt är god som den är.

Intressant i sammanhanget
Meet the New Stevia! GMOs 2.0 Get Dressed for Success - Huffington Post
Stevia och steviolglykosider - Livsmedelsverket
Genetik improvement of Stevia
Sällsynta sockerarter kan användas som råvaror för cancermediciner och sötningsmedel - Aalto-universitetet Högskolan för kemiteknik (skrolla ner lite)
Intressant examensarbete om björksav
Xylitol - GMO Compass
E967 - Xylitol - Äkta Vara
Current trends in biotechnological production of xylitol and future prospects - Academia.edu
Björksav - Wikipedia
Inte bara bräder och papper - bioraffinering av träd - Processkemiska forskningscentret PCC
Coco Sugar: Current Processing Technologies, Utilization and Rekommended Practices
Stevia Rebaudiana - Tropical Plant Database
Stevia - från naturlig sötma till ren kemi - Sund nu