Färginspiration vid renovering - men tänk efter före!
Giftfritt eller inte
Jag blev så inspirerad av Naturskyddsföreningens kampanj Giftfri förskola och började därför läsa om färg. Surfade runt och råkade "förbi" Ekobyggportalen. Ämnet färg behöver ju också luftas i vår miljödebatt tycker jag. Själv har jag faktiskt ett förflutet inom färgbranschen och har sålt färg, tapeter och golv till inspirerade kunder. Kul var det och nöjd var jag när jag lyckats sälja vattenbaserade färger. Ja, de var ju bättre för miljön hette det. Bättre än de där andra som luktade så hemskt. Men det var då det.Nu har man förstått att även de som är vattenbaserade faktiskt inte är så mycket bättre än de som innehåller lösningsmedel. Förutom lukten möjligtvis. Min (vår)-entusiasm växer när jag läser på Ekobyggportalen om naturliga färger. Såhär skriver man: "Miljöanpassade och sunda färger innehåller inga oljebaserade lösningsmedel som är miljö- och hälsofarliga. De innehåller heller inga kemikalier t.ex. konserveringsmedel och ytspänningsmedel, som långtidsemitterar till inomhusluften och därmed skapar ett osunt inomhusklimat. Istället baseras de på naturliga ingredienser, ofta från gamla recept som människor använt under lång tid. De innehåller ingredienser som linolja, naturvaxer och växtpigment. Som förtjockningsmedel och limämne använder man sig av akaciegummi eller gummiarabicum. Bivax och candelila kan användas för att göra ytor vattenavvisande. Ricinolja och sojalecitin kan tillsättas för att sänka oljans ytspänning."
Naturliga färgtyper:
- Naturhartsfärg — vägg- och takmålning inomhus
- Kaseinfärg — inomhus, tak och vägg
- Kalkkasein — inomhus, tak och vägg
- Linoljefärger — försnickerier som dörrar och fönster, möbler, fasader och andra träytor.
- Limfärg — en färgtyp som man enkelt och billigt blandar själv. Inomhus för tak och vägg.
- Emulsionsfärg – väggmålning inomhus
- Äggoljetempera — snickerier, väggmålning, inom- och utomhus m.m.
- Silikatfärg – för såväl inom- som utomhusbruk. Vägg, tak, fasadmålning.
- Slamfärg — klassisk svensk fasadfärgen för träfasader. Finns även i andra kulörer än rött.
- Kalkfärg — på mineraliskt underlag
Nästa gång jag behöver färg ska jag hålla mig till färg som är naturlig. Sådana kan man köpa hos Kulturmejan, Färgriket, Färgbygge, Ekologiska byggvaruhuset och Byggfabriken. Men jag är även väldigt nyfiken på lerfärger som man också kan köpa hos Deco. Se gärna den fjorton minuter korta filmen om historien bakom lerfärgen :-)
Traditionell linoljefärg
Linoljefärg har en gammal tradition bakom sig och har använts i många hundra år. Man kan kika in hos Allbäck linolja & linoljefärg på nätet och t ex läsa mer om deras linoljefärger eller så kan man faktiskt gå en kurs hos dem. Hos Ottossons kan man läsa att deras linolja alltid utvinns genom kallpressning. Man ger också en kort beskrivning av växten lin: "Lin är en mycket gammal kulturväxt som endast växer i tempererade klimatzoner. Området kring Östersjön har idealiska odlingsbetingelser för en högkvalitativ produkt och linoljan vi använder är odlad och pressad i södra Sverige. Linolja har en unik egenskap, nämligen att den genom reaktion med luftens syre oxiderar och förvandlas från flytande form till fast material." Missa inte Ottossons filmbibliotek med instruktionsfilmer om hur man målar!Linoljefärg kan man köpa hos Kulturhantverkarna, Wibo, Claessons Trätjära, . Wibo har en bra beskrivning av hur man läser en etikett på linoljeburken och Claessons Trätjära gav tidigare information om REACH på sin hemsida. Bland annat kunde man läsa följande : "Vissa ämnen är undantagna från kraven i REACH vad gäller registrering, information till nedströms användare samt utvärdering, beroende på att ämnena är välkända och bedöms ge upphov till minimal risk med avseende på sina inneboende egenskaper. Exempel på sådana ämnen är linolja, oljesyra, kol, solrosolja, rapsolja och talg. För mer information om undantagna ämnen se REACH-förordningen 1907/2006/EG, artikel 2.7 a och bilaga IV." Väldigt bra att veta som kund, eller hur!
Äggoljetempera
Äggoljetempera låter så väldigt inbjudande tycker jag. Och så naturligt! Färgen baseras på ägg, linolja, vatten och pigment. Inga farliga kemikalier här inte - om man blandar den själv vill säga. Annars kan det vara så att den kan innehålla både konserveringsmedel och torkmedel. Äggoljetempera hittar man hos Av Jord. De har uppfunnit något som de kallar för "Färg i påse", för att man lätt ska kunna blanda färgen själv. Hos Ovolin tipsar man om hur deras färgtillverkning går till och de använder svensk linolja.Vid renovering är det bättre att tänka långsiktigt framför att byta färg på väggarna i köket vartannat år. Köp begagnat istället för nytt, använd naturmaterial eller varför inte konsumera mindre :-)
Intressant i sammanhanget
Sveriges Färgfabrikanters Förening
Miljövänliga färger möglar
Folksams målningstips
Hitta ekohantverkare