Plast i havet eller närproducerat naturmaterial?
Plast i magen på djuren
Jag såg just filmen Plastic Oceans från ABC science. Vad är det vi sysslar med? Man öppnade magen på en liten sjöfågel och innehållet skulle då motsvara 3-5 kg plast i vår egen mage. Urk! Stackars fågel! Stackars alla andra djur! Och stackars oss själva för i längden är det vi själva som drabbas. Säg mig varför vi behöver förpacka äpplena i plasttråg och plasta in dem när det funkar lika bra med lösvikt?På sidan Havet.nu skriver man "Från fartyg dumpas årligen mer än 6,5 miljoner ton plast i havet, som mycket långsamt bryts ner. En plastmugg kan finnas kvar i 100 år." I norra Stilla havet finns det ett område som kallas för The Great Pacific Garbage Patch.
Bryts plasten ner?
All plast bryts så småningom ner i småbitar eftersom det inte är biologiskt nedbrytbart. Inte ens de plaster som sägs vara nedbrytbara. Dessutom tycks bioplaster (ja, de som är gjorda av förnyelsebart material) vara ett hot mot återvinningen. Men det är en annan fråga. Hur som helst så innebär det att till slut hamnar den plast som vi sprider omkring oss även i plankton och så börjar det om från början dvs vi får i oss det igen. Osynligt och giftigt. Fundera på detta nästa gång fisken ligger på tallriken, eller förresten redan innan den ligger där. Kanske idé att ta hjälp av Naturskyddsföreningens artikel Ät fisk med gott samvete. Å andra sidan sett så säger man i filmen att vad du än plockar upp ur havet så är det inte ekologiskt längre...Ett varningens ord för illamående om du bestämmer dig för att se filmen!
Andra hållbara material?
Så frågan handlar väl i så fall om vad som är bäst; plaståtervinning och nydesignade material eller hållbara material från scratch? Låt säga att vi köper vår frukt hos en lokal odlare. Skulle man inte kunna tänka sig att ta med sig en korg att lägga frukten i då? Skulle odlaren själv kunna bistå med till exempel trälådor (av återvunnet eller närproducerat trä)? Skulle man kunna tänka sig att istället för att använda plast använda material som tyg, keramik och glas? Och varför används inte mer naturfibrer, exempelvis hampa, jute, sisal eller lin? Tja, man kanske anser att det blir billigare att först utvinna saft från sockerrör och sedan designa ett helt nytt material med hjälp av andra kemikalier - plast. Så gör i alla fall TetraPak när de tillverkar skruvkorkar till mjölkförpackningar i Brasilien.
Man pratar så fint om att sträva efter ett hållbart samhälle, men varför strävar man inte efter det inom alla branscher då? Nej, kanske hade vi då varit tvungna att närproducera. Själv är jag inte mycket för den industrialisering som breder ut sig utan håller faktiskt med David Jonstad i det han menar med "Hellre producent". Vi är inne i en enorm konsumtionshets och det är inne att klimatkompensera. Ja, såklart så konsumerar man detta också! Varför inte helt enkelt ställa om och börja leva lite annorlunda med en gång? Men för de som föredrar nydesignade material framför det som naturen har att erbjuda har Hållbarhetsguiden lagt ut några tips på sin sida.
Kemikalier då?
Sen kan man ju alltid fundera på allt annat vi sprider i havet. Till exempel nanopartiklar från solkräm och hormonstörande ämnen från hudvårdsprodukter etc.Annat intressant om föroreningar i havet
Föroreningar - Greenpeace
10 saker du kan göra för haven - GreenpeaceMer mikroplast i världshaven än väntat - Sveriges Radio
Fakta om marint skräp - Håll Sverige Rent
Nedskräpning i hav och vatten - Havs och Vattenmyndigheten
Fishing for Litter - ett samarbete mellan Håll Sverige Rent och KIMO Baltic Sea
Det här är ingen skräpfråga - Naturvårdsverket
Plastic garbage in oceans: Understanding marine pollution from microplastic particles - Science Daily
Increased oceanic microplastic debris enhances oviposition in an endemic pelagic insect - Biology Letters